Zdrowe syropy owocowe
Jesień, zima i wiosna to czas, gdy o infekcje wirusowe szczególnie łatwo. Warto więc w tym czasie inwestować w swoje zdrowie i spożywać naturalne i pełne witamin produkty. Niestety dostęp do świeżych sezonowych owoców i warzyw jest bardzo ograniczony, więc swoją dietę można wzbogacić w zdrowe syropy owocowe.
Zdrowe syropy owocowe – źródło witamin
Tego rodzaju przetwory owocowe powstają z owoców zbieranych w pełni sezonu – są wtedy najsmaczniejsze i najzdrowsze, dzięki temu w butelkach zamyka się to, co najwartościowsze, a my możemy delektować się tym w środku zimy. Zdrowe syropy owocowe zawierają więc duże ilości witamin i innych mikroelementów, które charakterystyczne są dla danego rodzaju owoców. Zazwyczaj jest to jednak przede wszystkim witamina C, foliany czy potas. Są więc zdecydowanie lepszym sposobem na uzupełnienie swojej diety w te składniki, niż sięganie po gotowe preparaty w aptekach.
Zdrowe soki na bazie owoców
Bio syropy owocowe produkowane są tylko z samych naturalnych składników. Są to więc przede wszystkim sezonowe owoce takie jak malina, wiśnia, żurawina, czarny bez, wiśnia czy aronia. W zależności od rodzaju produkcji mogą być całkowicie pozbawione dodatku cukru lub zawierać tylko nieduży jego dodatek. Poza tym nie zawierają żadnych innych dodatków, które mogą wpływać na ich kolor, smak czy konsystencję.
Bio syropy owocowe mogą mieć nieco cierpki smak, co jest wynikiem po prostu naturalnej produkcji bez dodatków chemicznych polepszaczy. Na spodzie może natomiast wytrącać się naturalny osad z owoców, dlatego przed pożyciem należy dobrze wstrząsnąć butelką. Jako że posiadają piękny, głęboki kolor i specyficzną konsystencję, to idealnie sprawdzą się przede wszystkim jako dodatek do różnego rodzaju napojów i deserów.
Jak pić bio syropy owocowe?
Zdrowe soki można przede wszystkim rozcieńczać z wodą, a także dodawać do ciepłych napojów, np. herbaty. W zależności jednak od upodobań, można także dodawać je do innych potraw, np. kaszy, płatków owsianych, naleśników, a także jako dodatek do deserów, np. budyniów z mleka czy kaszy jaglanej. Dzięki temu zmienia się nie tylko smak, ale również kolor serwowanej potrawy i staje się ona źródłem dodatkowej porcji witaminy C. Dlatego zdrowe soki powinno spożywać się przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje nam sezonowych owoców.